Nov 26, 2014

Strukturerna blev möjliga att bryta ner

Strukturerna blev möjliga att bryta ner

Ska vi behöva vänta i 81 år för att Sverige ska bli ett jämställt land? Inte om Fanny Högrell får bestämma. Som 16-årig industriarbetare upplevde hon för första gången ojämställdhet i arbetslivet men lyckades förändra sin situation.

Det sägs ofta att kvinnor måste ta för sig mera, kliva fram. Men det handlar faktiskt också om att män måste ta mindre utrymme, släppa fram kvinnor mer.  Det är en av de slutsatser som Fanny Högrell kommer fram till, tillsammans med deltagarna på hennes seminarium om jämställdhet. Den här gången har Ungdomsforum valt en separatistisk modell, så de som deltar har valt seminariet utifrån att de definierar sig som kvinnor.

– Jag är feminist och därför är jag här. Men också för att jag jobbar på IF Metall, med jämställdhet, feminism och genus. Jag reser land och rike runt och pratar om de här frågorna, säger Fanny Högrell.

Hon varvar egna erfarenheter med iakttagelser från samhället. Fanny Högrell var bara 16 år när hon för första gången kom ut i arbetslivet, ett sommarjobb på en fabrik.

– Det var i princip bara gubbar där och ett helt annat klimat än jag var van vid. En extremt hård jargong, jag satt tyst en hel sommar, kände att ”jag har inget att tillföra här”.

På fabriken fick hon till skillnad från sina killkompisar inte jobba ute på golvet.

– I deras grupp jobbade man mycket med olja och med jättestora maskiner. Det var kletigt och brötigt.

Fanny Högrell däremot blev placerad i ”Lasses hörna”, där man jobbade med lufttryck och montering. Hon gillade Lasse men tyckte att jobbet i sig var oerhört långtråkigt.

Nästa sommar upprepades samma sak men den när det var dags för den sista omgången på sommarjobbet kände Fanny Högrell att det var dags att bryta sig loss.

– Jag är övertygad om att feminismen blev mitt verktyg, hjälpte mig att se strukturer. Jag insåg plötsligt att det inte handlade om min kompetens, utan om kön.

När hon förklarade för sin chef att hon och hennes killkompisar behandlades olika fick hon till sin förvåning erkännande och uppmuntran och hon fick också för första gången chansen att vara med i den grupp hon ville jobba i.

Under seminariet får deltagarna flera gånger diskutera tillsammans och sedan berätta om vad de kommit fram till.

– Vi pratade om klangen som ordet feminist har, en ganska negativ klang. Lite provocerande, men det ska vi skita i för feminism innebär makt. Inte en förtryckande makt, utan en upplyftande, säger en deltagare.

En annan berättar att hon jobbar inom industrin, och känner att det är så himla tråkigt att alltid behöva vara så stark.

– Jag ska inte behöva säga till folk att ”ni ska inte trycka ner mig”, för de ska inte trycka ner mig från början, säger hon.

Fanny Högrell vill att begreppet feminism tas tillbaka.

– Vi måste se det fina i det, att det finns en makt i att vara feminist. Det är väldigt tätt sammankopplat till det som facket står för, rättvisa solidaritet och frihet. Facket jobbar för alla människors lika värde, säger Fanny Högrell.

Namn: Fanny Högrell

Jordsnurr: 25

Gör: Arbetar med jämställdhetsprojekt på IF Metall

Varför jag är feminist: Vi har orättvisor i världen som beror på kön, feminismen belyser detta och är ett verktyg som kan bryta de strukturerna.

Fun fact: Har jobbat med feminism, genus och sexualupplysning i Ecuador.

 

Text: Ingla Hoatson

Foto: Linda Håkansson