Nov 26, 2014

Jämställdhet uppstår inte av en slump

Jämställdhet uppstår inte av en slump

Jämställdhet på väg. Mycket har hänt, men mycket återstår innan samhället är jämställt. Under ledning av Jakob Andersson diskuterar 100 fackligt aktiva killar hur de kan bidra i kampen för ett samhälle utan över- och underordning, oavsett det gäller klass eller kön.

Klockan är 13 och över 100 killar strömmar in i stora hallen, mätta och belåtna efter nyss intagen lunch. Det förnöjda surrandet i hallen byts mot uppmärksamhet när Jakob ”Baba” Andersson äntrar scenen.

Jakob inleder med att berätta hur hans mormors mor var hemmafru, hur hans mormor mestadels var hemma men också deltidsarbetade medan hans mor förvärvsarbetat hela sitt liv, och hur det illustrerar den jämställdhetsresa Sverige har gjort de senaste 100 åren. Men är det en slump att samhället har blivit mer jämställt? Nej, lika lite som det är en slump att… Samhällsförändring har aldrig kommit av sig självt, utan det handlar om en långsiktig politisk kamp.

Vidare berättar Jakob hur han själv ibland har tvekat inför att ge sig in i den feministiska debatten, av rädsla för att han kanske inte har gjort rätt analys. Men med insikten att elitistiska rörelser sällan blir framgångsrika har han ändrat inställning. Vi måste vara många som bär idéerna och driver på om det ska bli någon förändring, därför måste även män dra sin del av lasset i kampen för jämställdhet och därmed ta del i diskussionerna om feminism. Det handlar till sist om alla människors lika värde. Alla ska ha samma rättigheter och möjligheter, oavsett kön.

Även om jämställdheten i Sverige har kommit långt (vi är världens fjärde mest jämställda land) så har utvecklingen stannat av de senaste åren. Om det fortsätter i nuvarande takt kommer Sverige vara jämställt först om 81 år. Som exempel på hur ojämställt det fortfarande är visar Jakob en rad pressklipp från den senaste månaden. Det handlar om hur tjejer fortfarande idag tvingas ta omvägar hem från krogen av rädsla för att bli våldtagna, hur 14-åriga tjejer utsätts för näthat och hur det finns fler verkställande direktörer på svenska börsen som heter Anders är det finns kvinnliga verkställande direktörer.

Många av åhörarna berättar hur de tror att anledningen till att många män inte tar del i den feministiska kampen är för att de själva är rädda för att förlora makt. Men manlig feministisk kamp handlar både om solidaritet med våra systrar, men också om att bryta normer som begränsar även män. Feminism handlar om att vi ju egentligen bara borde se varandra som människor. Människor som är lika mycket värda och som borde ha samma rättigheter och möjligheter i samhället.

Text: Ola Palmgren

Foto: Linda Håkansson

 

Feminism = en rörelse för kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter samt kvinnans likställighet med mannen.

 

Namn: Jakob Andersson

Jordsnurr: 28

Gör: Projektledare på Rädda barnen

Varför jag är feminist: För mig är det en rättvisefråga. Alla människor ska ha samma möjligheter att förverkliga sig själv, men så ser det inte ut idag.

Fun fact: Baskettränare för ett lag med 20 tjejer i 12-års åldern.