Nov 27, 2013

Samtal är kärnan i valarbetet

Samtal är kärnan i valarbetet

Ring en vän och prata politik! Ring medlemmar i ditt förbund och prata om varför det är viktigt att gå och rösta. Uppmaningen kommer från LO:s valledare Elisabeth Brandt Ygeman.

– Samtalskampanjen Mitt Sverige är ett lätt sätt att starta ett samtal och att öka den politiska diskussionen bland LO-förbundens medlemmar, säger hon.

Elisabeth Brandt Ygeman uppmuntrar alla närvarande som inte redan gjort det att själva svara på frågorna på mittsverige.lo.se och vidare att uppmana fem kompisar att göra det. Kampanjen avslutas nämligen inom några dagar och det behövs fler svar från yngre personer.

Frågan om visstidsanställningar är det många som diskuterar nu. Andra aktuella frågor handlar om att det i dag går att få skatteavdrag för att få städat hemma eller för att någon hämtar ens barn. Däremot satsas inte de pengar som behövs på sådant som en schyst arbetsmiljö.

– Vi vill lyfta de frågorna och då utgå från kampen för full sysselsättning, bättre arbetsliv och en bra och utvecklad välfärd, säger Elisabeth Brandt Ygeman.

När det gäller det ökade stödet för Sverigedemokraterna bland LO-förbundens medlemmar är hon givetvis oroad.

Sverigedemokraterna försöker nu rikta in sig på att nå offentliganställda kvinnor, lova heltid och liknande. Partiet försöker spela på den befogade kritik som finns mot bristerna i välfärden.

– Det som behöver komma fram är att de inte bara står för främlingsfientlighet utan också för arbetarfientlighet. De röstar ju med regeringen i åtta fall av tio, säger Elisabeth Brandt Ygeman.

– Alla kan göra något, vi måste jobba långsiktigt med att motverka främlingsfientlighet, ta den diskussionen. Man kan fråga den som säger sig vara beredd att rösta på SD – vad är det som gör det? Oro för lönedumpning eller vad?

Hon berättar vidare om LO:s valkonferens den 6 februari, där hon hoppas träffa många av Ungdomsforums ombud. En annan viktig väg att nå ut i valrörelsen är satsningen på opinionsverket.se som är en sajt där alla som vill vara med och påverka kan gå med.

LO kommer också att upprätta ringcenter och hoppas att många engagerar sig i att ringa till medlemmar i det egna förbundet.

– Vi har hört om goda erfarenheter. Många tycker ”wow, vad kul att du ringde” och verkar inte uppleva att det är som när någon försöker sälja något, säger Elisabeth Brandt Ygeman.

Hon tror att det är bra att prioritera yngre i ringkampanjer, men målet måste vara även de som är äldre än 35 år blir uppringda.

Text: Ingela Hoatson Foto: Linda Håkansson